winkel

CONTINENTAL (kleding)

Continental gelooft in eerlijke en ethische handel. Om dit te ondersteunen en dit wereldwijd te promoten, hebben zij zich aangesloten bij de Fair Wear Foundation.  Dit houdt in dat zij zichzelf verplichten om de fabrieken waar ze produceren te controleren.

Het label biologische katoen van Continental, is een collectie bestaande uit  onbedrukte kledingstukken van 100% biologisch katoen. Het is gecertificeerd door de Control Union World Group, voldoet aan de Organic Exchange 100 regels en de Skal International standaard voor duurzame textiel productie. Er zijn zowel ongeverfde als geverfde biologische katoenen shirts. Voor het verven van de shirts wordt azo-vrije verf gebruikt.

Bamboe. Stof geweven van bamboe is licht, bijna doorschijnend, en zachter dan katoen. Het heeft een natuurlijke kwaliteit welke aanvoelt als zijde maar heeft het voordeel dat het in de wasmachine kan. Dit natuurlijke materiaal is hypo-allergeen, absorberend en snel-drogend. Het materiaal heeft natuurlijke anti-bacteriële eigenschappen en houdt geen geur vast. Zoals andere natuurlijke materialen zorgt het ervoor dat het lichaam kan blijven ademen, doordat het materiaal de transpiratie absorbeert. Het is tevens de meest duurzame van de natuurlijke stoffen. De bamboe is snel-groeiend - het type bamboe gebruikt voor het maken van stof , doorgaans bekend als Moso, kan een hoogte behalen van 23 meter in maar 45 tot 60 dagen. Door de natuurlijke antibacteriële eigenschappen, is het gebruik van pesticiden niet nodig. De stof werkt verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter.

Earth positive. De sweaters van Continental met het earth positive label zijn CO2-neutraal. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en Fair Trade maar nog belangrijker, geproduceerd met gebruik van uitsluitend duurzame wind-  en zonne energie.

LUZ-Design (sieraden)

Geertje Lucia Engel ontwerpt producten voor het Project Panabaj. 'Luz' betekent in het Spaans 'Licht', evenals de naam 'Lucia'.

In de buurt van het dorp waar zij wonen is echter tijdens de orkaan 'Stan', in oktober 2005, een heel dorp weggevaagd. Lucia ging hier activiteiten en dramatherapie geven om de kinderen te helpen hun trauma's een plek te kunnen geven. Om rond te kunnen komen ging ze sieraden ontwerpen om aan de toeristen te verkopen. Toen dit ging lopen kwam ze op het idee om de gezinnen van de kinderen waar ze ondertussen mee aan het werken was erin te betrekken.

Deze families wonen nog steeds in het 'tijdelijke' opvangkamp,  wat ook nog in een onbewoonbaar verklaard gebied ligt. Ze zijn één van de armste bevolkingsgroepen van Guatemala. En hierom zijn de eerlijke lonen des te meer op hun plek.

Doordat de producenten geen andere culturen en hun smaken kennen ontwerpt Lucia alle sieraden en laat ze dan namaken; LUZ-Design was geboren!. De doelstelling van LUZ-Design is een eerlijkere verdeling van de lonen in de wereld. Sommige sieraden worden per tientallen nagemaakt. Andere, meer uniekere, slechts enkele keren.

Gebruikte materialen:

Pito; ziet eruit als een rood boontje en staat bekend om zijn bescherming tegen negatieve invloeden

Ojo de iguana: zaadjes uit de oorschelpvormige vrucht van de Guanacaste boom, die lijken op het oog van een leguaan

Tijgeroog; is goudachtig bruin. Een tijgeroog heeft een sterke genezende werking op het hoofd. Hij geneest migraine en andere sterke hoofdpijnen. Deze steen helpt mensen meer realiteitszin te krijgen. Geeft zelfvertrouwen en bevordert verantwoordelijkheidsgevoel. Beschermd tegen jaloezie en negatieve inlvoeden van anderen. Tegen astma, zenuwziektes zoals neuralgie(=zenuwontstekingen) en neuritus(=zenuwverkalking) kunnen door het dragen van een tijgeroog sterk verminderen en in sommige gevallen is het bewezen dat zij genezen, evenals spier ontstekingen. Bijzonder sterke eigenschappen heeft het tijgeroog op de botten en gewrichten.

Amethyst; deze paarse edelsteen geeft kalmte en innerlijke rust. Helpt tegen spanningshoofdpijnen en maagpijn. Bevordert bloedsomloop, ontspant nekspieren en schouderbladen, sterkt lever en ogen. Werkt uitstekend tegen leermoeilijkheden. Bevordert helderheid, bewustheid en het beoordelingsvermogen. Te gebruiken bij diverse huidaandoeningen.

Het zilver wordt met de hand gemaakt en heeft een mengsel met koper.

Jabonsillos; vertaald betekent dit 'zeepje'; de vrucht waar dit zaadje uitkomt werd gebruikt in tijden dat er nog geen zeep bestond.

Lagrima de San Pedro; vertaald betekent dit; 'traan van San Pedro'; door zijn vorm. Dit zaadje wordt ook wel in rozenkransen verwerkt.

Katsklauw (Uncaria tomentosa) is een klimplant met gebogen doornen die lijken op een kattennagel. Zuid-Amerikaanse Indianen gebruikten al lang voor ons de weerstandverhogende werking van de bast. Die verhoogt merkbaar de activiteit van de witte bloedcellen bij het opruimen van vreemde indringers.

ETHOS (kleding en tassen)

ETHOS is een Frans kledingmerk.De kleding wordt geproduceerd in India. De producenten krijgen een eerlijk loon zodat ze zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Er wordt gewerkt met groepen mensen die de minste kans hebben om werk te vinden. Alle kleding van Ethos is van biologische katoen (Skal gecertificeerd) en milieuvriendelijk geverfd. Voor Ethos zijn fair trade en biologisch direct met elkaar verbonden.

LEELA (kleding en handdoeken)

Leela is een vrijetijdscollectie, geproduceerd in een Turkse familiebedrijf. Ze gebruiken voornamelijk biologische katoen (Skal gecertificeerd) uit Turkije zelf en betalen een goed loon aan de werknemers. De gebruikte verf is zonder chemische toevoegingen en zonder zware metalen. De knopen en dergelijke zijn van natuurlijke materialen als hout, schelp en kokosnoot.

INTI (kleding, sjaals en mutsen)

INTI is een merk dat wollen kleding naar eigen ontwerp maakt in samenwerking met de lokale bevolking van Ecuador. Alleen de fijne en zachte wollen materialen, afkomstig van de alpaca - een lamasoort - en het merinoschaap zijn goed genoeg. De medewerkers daar werken volgens hun ambachtelijke tradities. Met gevoel voor natuurlijke materialen, oog voor het vakmanschap van de Zuid-Amerikaanse medewerkers en liefde voor het vak maken zij nu één collectie per jaar. Op elk kledingstuk prijkt trots de naam van de maakster.

INTI kiest voor een produktieproces waarbij respect voor mens en natuur een bewuste keuze is. INTI heeft het hele produktieproces zelf in de hand en garandeert dat hun produkten ecologisch en en eerlijk worden gemaakt. Maar bovenal zijn het ook hele mooie spullen! INTI heeft het Made-by label voor duurzaam geproduceerde mode.

IDEO (kleding en tassen).

Helaas bestaat dit lmerk niet meer, maar bij Goeiekleren zijn nog een beperkt aantal leuke shirts verkrijgbaar. Het Franse merk Ideo maakte shirts en vrijetijdskleding van biokatoen uit Peru (Skal gecertificeerd). Op de T-shirts komt hun filosofie tot uiting in de prints. Ideo gebruikte zo ecologisch mogelijk geproduceerde materialen en streefde naar zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden voor de mannen en vrouwen die de kleding produceren. De kleding werd geproduceerd in India, Cambodja en Peru.

NOMADS HEMPWEAR (kleding)

Nomads Hempwear uit Canada maakt prachtige kleding van hennep en soja. Alle producten zijn gemaakt uit hennep of gedeeltelijk gemixt met andere vezels zoals bamboe, soya, vlas en (bio)-katoen. Hennep is een uitermate milieuvriendelijk gewas. Hennep verbouwen kan volledig organisch. De planten zijn vanuit zichzelf resistent tegen allerlei schadelijke insecten, waardoor pesticiden overbodig zijn. Elk deel van de hennepplant kan gebruikt worden; de graanachtige zaden, de sterke vezel en de houtachtige binnenste kern, er is dus amper afval. Hennep groeit uitstekend in een gematigd klimaat zoals het onze, het stelt geen bijzondere eisen aan de grond en doet het bijna overal goed!